Schrijfzetje

Wat is een schrijfzetje? Kortweg: een aanzetje om te gaan schrijven. Zodat je niet tegen zo’n leeg vel aankijkt en meteen iets hebt om op in te haken bij het schrijven. Een duwtje in de rug dus, dat je helpt om korte sprintjes te trekken.

Je vindt de schrijfzetjes elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend in de twitterstream op deze pagina (rechts onderaan, even scrollen naar de juiste tweet). Ze zijn het ideale begin voor een sprintje.

Een sprintje is een korte schrijfoefening, een warming-up voor je schrijfspieren. Net als met elke spieroefening die je doet: hoe vaker je ‘m oefent, hoe beter het gaat.

Tijdens een sprintje denk je niet na over wat je gaat schrijven. Je houd je niet bezig met grammatica en spelfouten. Het maakt namelijk niet uit wat je schrijft. Doorschrijven, daar gaat het om. Alles wat in je opkomt zet je op papier. Zo kom je langzaam maar zeker in een schrijfflow.

Hoe werkt het?
Zet een kookwekker of het alarm van je telefoon op 5, (liever) 10 of (liefst) 15 minuten. Begin gewoon uit de losse pols te schrijven of gebruik het #schrijfzetje dat je elke maandag, woensdag en vrijdag in de twitterstream op deze pagina kunt vinden. Houd daarbij de volgende ‘regels’ aan:

  • begin meteen met schrijven zodra je tijd ingaat (denk niet na over onderwerp of structuur)
  • houd je pen op het papier (of je vingers op de toetsen)
  • schrijf gewoon op wat er in je opkomt, luister naar je innerlijke ‘stem’. Weet je niks meer? Herhaal het laatste woord tot je weer ‘losschiet’ of schrijf op: ‘ik weet niks meer, wat moet ik nu schrijven, ik heb echt geen idee…’ als dat is wat door je hoofd schiet
  • lees niks terug
  • verbeter niets (spel- of tikfouten? verkeerd woord? geen punt)
  • schrijf door tot de tijd voorbij is

Probeer het minstens 10 minuten vol te houden, liefst langer. Stop niet met schrijven. Blijf je vingers of hand continu bewegen. En kijk gewoon wat er op papier komt.

Wil je 100% profiteren van deze schrijfoefening? Doe ‘m dan elke dag (liefst), maar minimaal een paar keer per week. En varieer: gebruik de ene keer een schrijfzetje als startpunt, de andere keer een voorwerp, of begin gewoon uit de losse pols te schrijven. Schrijf de ene keer aan tafel, de andere keer in een café of park. Je zult merken dat dat andere stukjes oplevert.

En test ook wat je prettiger vindt: met de hand op papier schrijven of juist typen op je laptop of computer. Je zult versteld staan van het verschil in beleving en resultaat tussen die twee manieren.

Veel plezier met schrijven!

PS: Wil je nog meer handige tips? Download dan het boekje ‘De 7 grootste valkuilen van elke blogger‘. Gratis natuurlijk.