Houd het simpel

“Je tekst leest niet zo vlot.”

Zucht. Heb je met de beste bedoelingen een artikel uit je pen geknepen, krijg je zo’n opmerking. Nuttige feedback natuurlijk, maar eerlijk gezegd kun je er niet zoveel mee.

Je weet nu dus wel dat ie niet zo vlot leest, maar hoe je de zaak dan wel lekker leesbaar maakt? Geen idee. Grote kans trouwens dat degene die de opmerking maakte zelf ook geen benul heeft. Schrale troost, maar het helpt je niet verder.

Kortom: hoe schrijf je een vlotte tekst?

Er zijn verschillende valkuilen die ervoor zorgen dat je tekst lastig leesbaar wordt. Eén daarvan is (te) veel ingewikkelde woorden.

“Ja maar, ik schrijf niet voor dummy’s.”

Nee, ik ook niet. Er is bijna niemand die voor dummy’s schrijft. De meeste mensen schrijven voor lezers met wie ze ook een leuk gesprek zouden willen en kunnen voeren.

Tijdens een dergelijk persoonlijk onderhoud bezig je doorgaans eveneens slechts een kleine hoeveelheid (zo niet geen) nodeloos ingewikkelde termen. Althans, dat dunkt mij.

Dat komt doordat je die ingewikkelde woorden al pratend niet eens zo snel kunt verzinnen (de vorige 2 zinnen kostten mij in elk geval behoorlijk wat moeite).

Over ingewikkelde woorden moet je niet alleen als spreker of schrijver langer nadenken, dat geldt ook voor je lezer. Bovendien zijn zulke woorden vaak nogal vaag (voertuig in plaats van auto).

Wil je een tekst schrijven die lekker leest, gebruik dan weinig (te) ingewikkelde woorden. Probeer altijd zo concreet mogelijk te schrijven. Zeg precies wat je wilt zeggen en gebruik geen vage termen.

Kijk bij moeilijke woorden altijd of je geen alternatieven weet die eenvoudiger zijn en die we vaker gebruiken. Welke dat zijn? Ik heb een aantal voor je op een rij gezet. De eenvoudiger, vlotter leesbare versie staat in de rechterkolom.

Zoals altijd bij taal en schrijven: het is geen wet van Meden en Perzen (soms heb je hele goede redenen om een bepaald woord toch te gebruiken). En er zijn nog veel meer moeilijke of vage woorden die je door eenvoudiger exemplaren kunt vervangen, maar hiermee ben je al een eind op weg.

vaag en moeilijk: schrijf liever:
aanvankelijk
betreffen
bijgevolg
deelnemen
dienen te
enkel
enerzijds, anderzijds
indien
in samenwerking met
inzake
maal
men
met betrekking tot
middels
mijns inziens
nadien
nochtans
ofschoon
omtrent
ontvangen
participeren
reeds
telkens
ten aanzien van
ten behoeve van
teneinde
ten gevolge van
tevens
thans
wederom
wegens
wensen
zenden
eerst
over
dus
meedoen
moeten
alleen
aan de ene kant, aan de andere kant
als
samen met
over
keer
u, je
over
door, met
volgens mij, vind ik
daarna, vervolgens, later
toch
hoewel
over
krijgen
meedoen
al
altijd, elke keer dat
over, voor, tegen
voor
om
door
ook
nu
weer
door
willen
sturen

© 2012 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Vond je dit interessant? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine met schrijftips en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

Dit bericht is geplaatst in lezergericht schrijven, redigeren, valkuilen en getagd , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Houd het simpel

 1. Lilian zegt:

  Hoi Annet,

  Heel herkenbaar je lijst. ook echte advocatentaal. Ik mis zo op het eerste gezicht nog dientengevolge (hoewel dit lijkt op ten gevolge van), uw schrijven d.d. …, c.q., primair en secundair (voor vorderingen of eisen), dat het U Edelachtbare moge behagen…. Je zou er bijna een mini-woordenboek voor advocaten van kunnen maken…

  Groeten,
  Lilian

  • Annet Talsma zegt:

   Ha Lilian,

   Ja, over advocatentaal kun je inderdaad een woordenboek vol schrijven. Gelukkig zie dat soort woorden in webteksten aanzienlijk minder vaak. En als aanvulling op de lijst: schrijf afkortingen (zoals c.q., maar ook d.w.z., i.s.m., i.p.v. enzovoort) altijd voluit. We spreken namelijk ook niet in dat soort losse letters en daarom lezen ze ook niet lekker.

   groet, Annet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>