Doe je voordeel met een metafoor

Hoeveel saaie teksten krijg jij dagelijks onder ogen? Gokje: te veel. En hoeveel levendige? ‘Te weinig’, zeg je nu waarschijnlijk. Want iedereen leest liever levendige dan saaie teksten.

Als je wilt dat jouw tekst met plezier gelezen wordt, dan is het de kunst om in de categorie ‘levendige teksten’ te belanden. Maar hoe kom je daar?

Een handig hulpmiddel om je tekst te verlevendigen is de metafoor of vergelijking.*

Nu kleven er aan metaforen en vergelijkingen wel een paar nadelen. In de eerste plaats moet je ze zien te verzinnen. Dat kan best lastig zijn. En in de tweede plaats moet het ook nog een goede metafoor of vergelijking zijn, anders haken je lezers met opgetrokken wenkbrauwen af. Dat wil je niet.

De voordelen zijn gelukkig veel groter dan de nadelen. Een metafoor of vergelijking is leuk om te lezen en zorgt voor afwisseling in je tekst. Dat stemt je lezer positief. Positieve lezers ondernemen eerder de actie die je voor ogen hebt en beginnen ook de volgende keer weer met goede moed aan jouw tekst. Dat positieve gevoel straalt bovendien af op jou als persoon. Leuk meegenomen.

Vergelijkingen maken je tekst beeldend en meer concreet. Je lezer ziet het voor zich – beleeft het als het ware – en dat zorgt ervoor dat je verhaal beter en langer blijft plakken.

Met dit voetbalteam zul je die danswedstrijd zeker niet winnenAls je een vergelijking gebruikt, is de kans groot dat je lezer ook de volgende dag nog weet waar je tekst over ging: ‘Oh ja, dat verhaal over die zwarte en rode sokken!’ Terwijl je het in feite over de (zwart) winst- en (rood) verliescijfers had. Gaap.

Is er na uren vergaderen eindelijk een besluit gevallen? Dan ben je wel 7 kannen koffie en 3 plaspauzes verder natuurlijk. De pitch niet gewonnen? Tja, wat wil je? Stond je daar met je voetbalelftal terwijl het een danswedstrijd bleek te zijn. Geen schijn van kans.

Een vergelijking is niet alleen leuk (om te lezen én om te verzinnen), je hoeft er daarna vaak ook weinig woorden meer aan toe te voegen. Het beeld zegt al genoeg.

Maar waar vind je leuke ideeën voor goede vergelijkingen? Op onverwachte plaatsen…

1. Loop naar het buurthuis of de volksuniversiteit en bekijk het cursusrooster. Alle mogelijke hobby’s komen daar aan bod. Elke hobby kan een bron voor beeldspraak zijn. Bloemschikken, pottenbakken, tai chi of ministek: stuk voor stuk geschikt.

2. Zet je tv aan en ga naar teletekstpagina 600. Je vindt er een overzicht van de meest uiteenlopende sporten. Er zijn er vast een stuk of wat die je aanspreken (of juist niet) en die geschikt zijn als vergelijking in je tekst. Ken je de regels niet goed genoeg? Wikipedia.

3. Loop door je huis en maak een lijst van alle klusjes die er te doen zijn. De was sorteren, schoorsteenvegen, ramen lappen of onkruid wieden: klusjes waar niemand zin in heeft, maar die wel heel herkenbaar zijn en dus onmiddellijk een beeld oproepen.

Heb je nog tijd over en is het mooi weer? Ga naar de dierentuin. Een onuitputtelijke bron.

© 2012 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

*Noot: Officieel is een metafoor niet precies hetzelfde als een vergelijking, maar het onderscheid is nogal technisch en in mijn ogen niet iets waar je je druk om zou moeten maken. Het gaat bij beide om beeldspraak en voor het gemak gooi ik ze hier even op één hoop.

 

Vond je dit interessant? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine met schrijftips en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

Dit bericht is geplaatst in metaforen en getagd , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Doe je voordeel met een metafoor

  1. Lilian zegt:

    Dit is echt een artikel naar mijn hart geschreven, Annet. Ik ben qua beeldspraak niet veel verder gekomen dan dieren, dus je geeft me zeker weer inspiratie! Dank daarvoor.

  2. Annet Talsma zegt:

    Ha Lilian,

    Goed om te horen. Met beeldspraak kun je echt alle kanten op, de mogelijkheden liggen vaak voor het oprapen. Je moet ze ‘alleen’ nog ‘even’ zien. Als je weet waar je ze zou kunnen vinden, maakt dat het zoeken al een stuk eenvoudiger. Succes!

    groet, Annet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>