De SSS-formule – voor meer lol in schrijven

SSS-superman-formuleWil je ook graag met meer plezier schrijven? Regel dan eerst een goede ‘jachtuitrusting’: koop de beste pen die je kunt vinden (doorgaans de goedkoopste, dus schaf meteen een dozijn aan), zorg voor een fijn notitieboekje met flink wat pagina’s (again: niet te weinig), tover een glimlach op je gezicht en laat je telefoon en horloge thuis.

Geregeld? Stort je dan in de legendarische SSS-formule.

 

SSSpice je tekst
Setting: met de drie-dubbel-dikke zaterdagkrant* of een stapel tijdschriften (mét tekst), ergens op de grond. 

(* ja, dat bundeltje gekreukt papier op de leestafel van je favo koffietentje)

Ga bladeren, lees columns van anderen, snel de koppen, ontleed infografics. Kom je leuke zinnen tegen of opvallende woorden (guerrillakracht zag ik laatst), schrijf ze over in je notitieboekje.

Dus niet knippen in die krant, geen Ctrl-C / Ctrl-V, maar echt schrijven, met je pen op papier. Alleen dan zet zo’n woord of zin zich ‘vast’ in je lijf en zal ie (langzaam maar zeker) tot je eigen vocabulaire gaan behoren. Op voorwaarde natuurlijk dat je regelmatig je notitieboekje doorleest of – liever – overschrijft (vandaar al die pagina’s).

 

SSSchroom niet
Setting: met je jachtuitrusting in de trein, op een terras of in een café.

Zeg – met een brede grijns op je gezicht – tegen jezelf: “Ik ga vandaag een ontzettend leuk stuk schrijven” (let op: die grijns is een essentieel onderdeel van je succes!) en zuig op wat er om je heen gebeurt. Alles wat je hoort, ziet, leest of ruikt kan geschikt zijn voor een leuk artikel. Dus luister ongegeneerd andermans gesprekken af, ontleed de menukaart, lees flyers van onder tot boven en op de kop…

Zie/voel/hoor je een haakje? Ga ermee aan de haal!

 

SSSchrijf als een speer
Setting: met een paar A4-vellen en een kookwekker aan je eigen keukentafel. 

Hik… pruttel… plof. Nee? Niks? Geen leuke woorden in de krant of gênante gesprekken in de trein die je inspireren? Dan heb je de laatste tijd vast je vingeroefeningen niet gedaan.

‘Huh? Moet dat ook nog?’ Yep, maar wees gerust, je krijgt er geen spierpijn van, het kost je verrassend weinig en je kunt deze oefening nooit fout doen. Doe je mee?

Pak je kookwekker of zet het alarm van je telefoon op 10 minuten (of meer voor de gevorderden). Neem je pen en papier, en ga schrijven. Meteen.

Geen idee waarover? Begin met de zin: ‘Dit is mijn geluksdag, vandaag …’ en schrijf vervolgens 10 minuten lang, aan één stuk, zonder je pen van het papier te halen, zonder iets terug te lezen en zonder je druk te maken om de inhoud, zinsbouw of grammatica.

Schrijf lukraak wat er in je opkomt. Done? Lees het terug en/of gooi het weg. Ga vervolgens met een brede grijns, je notitieboekje en je pen naar de kroeg om een leuk artikel te spotten. Succes!

© 2014 Annet Talsma > Bureau Eigenwijs

Vond je dit interessant? Meld je rechtsboven aan voor mijn e-magazine met schrijftips en je krijgt meteen het gratis SPIEKBRIEFJE (voor slimme schrijvers) in je mailbox met nog meer tips om goeie teksten te schrijven.

Dit bericht is geplaatst in blokkades, ideeën, mindset, onderscheiden en getagd , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>