Maak kennis met Annet Talsma

Als je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk wel weten wie ik ben. Daarom heb ik mijzelf voor het gemak maar even geïnterviewd (en gefilmd). En aangezien ik wel een beetje eigenwijs ben, begin ik hier met de laatste vraag. Dat is namelijk de belangrijkste en als ik die helemaal onderaan zet, leest de helft ‘m niet ;-) . Dat zou zonde zijn. Vandaar:

 

Wat wil je iedereen aanraden die beter wil gaan schrijven?

Faites des bêtises, mais faites-les avec enthousiasme.* Want tussen die ‘bêtises’ kunnen zomaar onverwachte pareltjes zitten. Die zou je nooit ontdekt hebben als je niet gewoon begonnen was, zonder je druk te maken om het resultaat. Dat is namelijk wat veel mensen parten speelt. Ze willen het meteen goed doen.

* Het citaat is van Colette (Franse schrijfster, 1873-1954). Mijn vertaling: Maak fouten en doe domme dingen, maar doe het met enthousiasme en uit volle overtuiging.

 

Wat is jouw visie op schrijven?

Ik geloof dat goed kunnen schrijven een must is voor zelfstandig ondernemers. Elke potentiële klant kijkt eerst op internet. Wat is er over jou te vinden? Hoe profileer jij jezelf? En welke toon sla je aan? Pas dan besluit hij of ie de telefoon pakt of een e-mail stuurt om contact met je op te nemen. Of niet. Goed schrijven is dus van levensbelang.

Wie niet of niet goed schrijft, laat echt talloze kansen liggen. Dankzij internet kun je aan miljoenen mensen laten zien wat je in huis hebt. Als je slim bent, maak je daar gebruik van. Natuurlijk snap ik best dat een artikel schrijven lastig is. Dat schud je niet zomaar uit je mouw. Maar je hoeft geen genoegen te nemen met worstelingen en halfbakken teksten. Echt, iedereen kan leren schrijven. Het belangrijkste is, dat je dat ook echt wilt. Dat je het belang ervan inziet.

 

Wat is jouw achtergrond?schrijfcoach Annet Talsma

Ik heb een jaar Nederlands gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en ben daarna begonnen aan de bovenbouwstudie Communicatiekunde. Eerlijk gezegd vond ik dat te theoretisch. Ik kreeg door die studie helemaal geen lol in communiceren, schrijven of wat dan ook. Maar wat ik er wel leuk aan vond, was de vreemde taal die je er ‘verplicht’ bij moest doen. Ik deed Frans. Dat was vanaf de brugklas al mijn favoriete taal, dus die keus was makkelijk. Je snapt het al, na een halfjaar ben ik van Communicatiekunde overgestapt naar de voltijdstudie Frans en kon ik mij helemaal uitleven op de taal, kunst en cultuur van het Romaanse taalgebied.

Maar ik bleef met een schuin oog natuurlijk wel naar het aanbod van communicatie-colleges kijken en heb daar nog veel bijvakken gevolgd. Zo kwam ik erachter dat er, bij gebrek aan docenten, student-assistenten werden gevraagd voor het vak taalvaardigheid. Ik zag mijn kans schoon en ben colleges gaan geven aan studenten Nederlands. Ik leerde ze wat de kenmerken zijn van goede teksten en hoe je die schrijft. Dat lesgeven lag mij ontzettend goed. In mijn laatste studiejaar liep ik stage in de hoogste klassen van een middelbare school en gaf ik drie keer per week Franse les aan volwassenen. Het was eigenlijk gekkenwerk, maar zo leuk om te doen.

Toen ik in 2003 mijn redactiebureau Au boulot – tekst en taal begon, was ik dan ook vast van plan om daarnaast taaltrainingen te gaan geven. Maar in die 7 jaar is mijn agenda elke dag van begin tot eind gevuld geweest met redactie- en schrijfwerk voor uitgeverijen en het MKB. Er was gewoon nooit een moment waarop ik ook maar de tijd had om over een taaltraining na te denken, laat staan te geven.

Maar je bent nu wel Bureau Eigenwijs begonnen.

Ja, ik werd 2 jaar geleden gevraagd om tijdens een internationale handelsmissie een workshop webteksten schrijven te geven voor ondernemers. Toen merkte ik weer hoe leuk het is om je kennis over te dragen. Om een onderwerp helemaal uit te diepen, om in alle uithoeken van je geheugen op zoek te gaan naar ideeën en ze behapbaar te maken voor anderen. Ik realiseerde mij dat ik niet moest wachten tot ik ruimte in mijn agenda had om trainingen te gaan organiseren. Ik moest die ruimte zelf creëren. Minder werk aannemen dus en mijn agenda blokken om dit uit te werken. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in Bureau Eigenwijs. Die ene workshop is dus wel een beetje uit de hand gelopen.

Vanaf het moment dat ik met Bureau Eigenwijs naar buiten trad, hoorde ik van de ene na de andere zzp’er hoe hij of zij tegen het schrijven van teksten aanhikte. Er bleek een enorme vraag te zijn waar ik helemaal geen weet van had. Het is ontzettend inspirerend om mijn jarenlange ervaring nu te kunnen overdragen op enthousiaste ondernemers. Die stuk voor stuk ongelooflijk goed zijn in hun vak, maar die moeite hebben om dat over het voetlicht te brengen op het moment dat ze moeten gaan schrijven. Want zo zien ze het vaak: moeten. Terwijl schrijven natuurlijk een geweldig middel is om je eigen bron aan te boren en te ontdekken wat je eigenlijk allemaal in je hebt.

Waarom heet jouw bedrijf Bureau Eigenwijs?

Met Bureau Eigenwijs wil ik mensen laten ontdekken hoe ze op hun ‘eigen wijze’ kunnen gaan schrijven. Ik leer je dus niet alleen verschillende technieken om met minder moeite betere teksten te schrijven. Maar ook hoe je je eigen stem daarin kunt laten doorklinken. Want als je je tekst op internet publiceert, ben je niet de enige. Je zult je dus moeten onderscheiden van je collega’s, zoals je dat ook in het dagelijks leven doet.

Daarom heeft het ook geen zin om teksten van anderen te kopiëren. Als jij je niet in die teksten herkent, zal jouw klant je daar ook niet in herkennen. En de meeste klanten komen naar je toe omdat ze een klik met je voelen. Er is maar één iemand die de juiste klik in jouw teksten kan verwerken en dat ben jij.

Meer weten over wat Bureau Eigenwijs voor jou kan doen?